Általában amikor egy testépítő vagy súlyzós edzéseket folytató megtanul
étkezni és elkezdi nézegetni a címkéket az egyes élelmiszerek
tápanyagtartalma miatt, akkor többnyire az olyan alapkategóriákat
nézzük, mint a kalória, zsírtartalom, szénhidrát tartalom, fehérje,
cukor. De hányszor fordul elő, hogy megnézed a rosttartalmat? Fontos az
egyáltalán? Most ezt nézzük meg.
A
rost egy emészthetetlen anyag. Egy szénhidrátfajta, amely anélkül megy
át az emésztőrendszeren, hogy tápanyagokra bontódna. Ha meg nem nyersz
belőle tápanyagot, akkor minek is fogyasztod? Rögtön elárulom!
Kétféle rost létezik: vízben oldódó és oldhatatlan.
Mindkét fajta alapvető fontosságú az emésztés és anyagcsere
szempontjából. A vízben oldható rost hozzájárul az emésztési folyamat
lassításához, így engedve a glükózt lassabb tempóban a véráramba
kerülni, ami segít a vércukorszint stabilan tartásában. Így
elkerülhetjük az extrém inzulincsúcsokat, amely a zsírtárolást fokozza
és éhessé tesz. Az oldható rost segít csökkenteni a koleszterin szintet.
Az oldhatatlan rost a természet hashajtója. Segít a salakanyagot
eltávolítani a szervezetből, tisztítja a beleket és rendszeressé teszi a
székletet.